Mahid

Bryndza

Niektorí ľudia nazývajú túto požívatinu aj slovenské zlato. Podľa výskumov ním určite je, minimálne gastronomickým. Je to náš jediný mliečny výrobok, ktorý sa vyrába priamo zo surového mlieka. Počas zrenia sa v bryndzi premnožia pozitívne baktérie mliečneho kvasenia, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus potvrdili vedci a lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov. Je ich viac ako dvadsať druhov. Probiotický jogurt či nápoj obsahuje jeden alebo dva. Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu cholesterolu, má pozitívne účinky v prevencii proti rakovine hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, ale zvyšuje aj imunitu a znižuje krvný tlak. Všetky tieto účinky má iba tradičná bryndza, vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka, takže pri jej výbere venujte tomu patričnú pozornosť. Bryndza je okrem spektra užitočných mikroorganizmov aj výdatným zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, komplexu B vitamínov či kyseliny linolovej. Podľa odborníkov je májová bryndza tá najlepšia, tak neváhajte a vyskúšajte niektoré z našich receptov.

bryndza1Kuracie stehná s bryndzou
Na kuracích stehnách oddelíme kožu, pod ktorú natlačíme bryndzu. Ochutíme soľou a pečieme v rozohriatej rúre, kým nebudú mäkké. Pred koncom dáme bryndzu aj navrch a ešte dopečieme. Podávame so šalátom, ktorý si pripravíme z nastrúhanej mrkvy a petržlenu. Pridáme soľ, čierne korenie a gazdovský jogurt. Môžeme pridať aj skaramelizovanú cibuľu.
Odporúčané víno: Chardonnay, suché

 

  

bryndza2Pirohy s bryndzou
Do uvarených, vychladnutých a nastrúhaných zemiakov pridáme jedno vajíčko, soľ a podľa potreby hladkú múku. Z cesta vytvarujeme šúľance, ktoré varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Medzitým si v hrnci roztopíme bryndzu v šľahačkovej smotane. Keď sú šúľance hotové, pridáme ich do bryndzovej omáčky. Podávame s opečenou slaninkou.
Odporúčané víno: Rulandské šedé, suché

 

 

bryndza3Bryndzové hniezda
Z lístkového cesta si vytvarujeme obdĺžnik, približne dva milimetre hrubý. Potrieme ho bryndzou, ktorú predtým necháme pri izbovej teplote aspoň dve hodiny. Cesto zrolujeme a nakrájame približne na dva centimetre hrubé kolieska. Tie potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme ľanovými, tekvicovými semienkami, nastrúhanými mandľami a pečieme v rozohriatej rúre na 180ºC, kým nebudú okraje pekne hnedé.
Odporúčané víno: sekt, brut

 

bryndza4Bryndzové guľky

Sušené čerešne prikryjeme navlhčenou papierovou utierkou a počkáme minimálne tri hodiny, kým trochu zmäknú. Nakrájame ich na drobné kúsky, zmiešame ich s bryndzou a vytvarujeme guľky. Podobne tvarujeme guľky aj s čerstvou bazalkou a šalviovými kvetmi. Šalviové kvety netreba predtým navlhčiť, môžu sa použiť priamo na drobno nakrájané.
Odporúčané víno: Veltlínske zelené, suché