Mahid

Pereg, kráľovstvo ovocných vín

PeregVlajkovou loďou modranského vinárstva Pereg sú vína z čiernych ríbezlí. Ich bránu opúšťajú však aj tekuté lahôdky z iných druhov ovocia a, samozrejme, široká je aj paleta hroznových mokov.

Vinárstvo Pereg je preslávené svojimi ríbezľovými vínami a ich kvalitu znova potvrdili aj v tomto roku. V celoslovenskej súťaži Víno Bojnice získali titul šampióna, zo súťaže Finger Lakes International Wine Competition v severoamerickom New Yorku si odniesli zlato. Na regionálnej úrovni patria vždy medzi top favoritov a veľmi často odchádzajú so zlatými medailami, či ako šampióni. Aj napriek širokému sortimentu toto vinárstvo takmer každý rok predstaví aj niekoľko noviniek. Častokrát ide o raritu, minimálne v rámci Slovenska. Výpočet tohtoročných noviniek začneme obnovenou premiérou Cuveé Bazulienka, lahodnej kombinácie vína a bazového kvetu. Obliekli jej aj módny šat frizzante, ktorý ušijú aj Rulandskému modrému. Ako novinka bude víno z čiernych ríbezlí v podobe sparkling. V sekcii hroznových vín bude mať u nich premiéru Pálava.

Z ďalších ovocných vín možno spomenúť višňové a trnkové, ktoré po minuloročnom úspechu pripravili pre svojich zákazníkov aj tento rok. Zaujímavým obohatením sortimentu je slivkové víno, ktoré je vyrobené, podobne ako väčšina ich produktov, zo slovenskej suroviny. Auru výnimočnosti týchto vín podčiarkuje ich limitovaný počet, ktorý málokedy presahuje tri tisíc fliaš. V Peregu vedia veľmi dobre, že kvalitu výsledného produktu výrazne ovplyvňuje už samotná surovina. Napríklad bazový kvet sa musí oberať veľmi šetrne a následne čo najrýchlejšie zamraziť, aby si zachoval sviežu arómu. V Peregu sú hrdí nielen na prvotriednu surovinu, ale aj na šetrné spracovanie a pedantné technologické postupy, prispôsobené špecifikám daného ovocia. Nie nadarmo ich produkty nájdete, okrem iného, aj v obchodoch so zdravou výživou a bio.

Na snímke JUDr. Marcel Boris, riaditeľ spoločnosti (vpravo) a technológ Ing. Peter Berkeš.